Excursions

EXCURSIONS

Les excursions es van concebre com una manera lúdica i participativa de donar a conèixer el nostre passat, a través de l’organització de visites guiades a indrets on van tindre lloc esdeveniments o fenòmens significatius d’èpoques passades.

Amb aquest objectiu, es van organitzar les excursions a les trinxeres de la Guerra Civil (estiu del 2011) i a les coves on es van refugiar molts palmencs durant aquell conflicte armat (estiu del 2012). L’èxit de participació que van tindre aquestes dues sortides ens va animar a continuar en aquesta línia.

L'any 2013, la Junta va decidir replantejar la jornada de recuperació d'activitats en desús, que s'havia anat celebrant regularment, des que al 2002 es van organitzar les primeres festes del segar i el batre. La bona acollida de les dues primeres excursions ens va animar a donar més pes a aquesta activitat, i a plantejar la següent excursió com a activitat principal per a l’estiu de 2013.

És així com es va decidir fer un itinerari històric pel nucli urbà de la Palma; una activitat de matí, que transcorregués des de les vuit fins a les dues, temps suficient per visitar les dotze parades que s’havien proposat.

Des d'aleshores s'han anat alternant les excursions destinades a conèixer parts del nostre terme entorn (l'hàbitat del barranc i el paisatge i l'entorn del secà) amb sortides a indrets d'interès del nostre entorn (el refugi antiaeri i el castell de Flix i els espais de la batalla de l'Ebre).

 

Aquesta excursió, realitzada el 10 d'agost de 2017, va suposar finalitzar amb la trilogia de descobriment del medi més proper, desprès dels itineraris realitzats pel nucli urbà i per l'entorn del barranc, a través d'un tomb pel paisatge que ens és més habitual: el terreny de secà. L'excursió va transcórrer per pel terme de les Aubagues i Montblanquets, amb inici i final al Coll del Poncet, en un recorregut aproximadament de 5 km.

 

Repetint l'experiència de l'any anterior, el 6 d'agost de 2016 un grup quantiós de sòcies i socis vam pujar a l'autocar que L'Espona havia contractat per a visitar alguns dels escenaris més emblemàtics de la batalla de l'Ebre, de la mà del personal del COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre). Concretament, la sortida va servir per a conèixer dos espais: el poble vell de Corbera i l'espai dels Quatre Camins, a Vilalba dels Arcs.

 

El 12 d'agost de 2015 es va aquesta sortida a Flix per visitar dos espais d'interès d'aquest poble veí, el refugi antiaeri de la Guerra Civil i el castell de l'època de les guerres carlines, de la mà dels membres de l'Associació Cultural La Cana. La sortida es va complementar amb una de les xarrades a la fresca que s'havia realitzat prèviament, el 31 de juliol, a càrrec de Jaume Masip, membre de La Cana.

 

El 9 d'agost de 2014 es va dur a terme un itinerari per un dels bioespais més singulars del nostre entorn: l'espai del barranc. El barranc, on es troba l’origen del nostre assentament, durant molt de temps ha tingut una importància vital, però des de fa unes dècades ha quedat en un abandonament quasi absolut. L'itinerari va estar composat per set parades que, al llarg d'un recorregut de 3,4 Km, ens va portar per alguns dels indrets més característics d'aquest entorn.

 

El 10 d’agost de 2013 es va dur a terme aquesta passejada comentada pels carrers de la Palma, i que va permetre anar veient com ha anat canviant el nucli urbà, fins a situar-se en la manera en què avui el coneixem. L'itinerari, que va començar a les 8 del matí, al Calvari, es va desenvolupar al llarg de dotze parades, que van permetre resseguir l’evolució urbana, política, social i econòmica de la Palma. L'itinerari també va incloure una visita a la Cooperativa, que va permetre conèixer l'evolució de les instal·lacions.

 

L'11 d'agost de 2012 es va complementar l'aproximació realitzada un any abans a través de la visita a les coves que van servir de refugi a la població civil durant la comtessa de 1936 - 1939. Com s'havia fet l'any anterior, l'hora d'inici va ser a les 8 h. del matí i els assistents es van organitzar en cotxes particulars. La sortida va servir per a visitar dues coves de la partida de les obagues, la cova del Porrerano i la cova del Poquet i per a rememorar la dura experiència viscuda per les persones que s'hi van haver de refugiar.

 

El 30 de juliol de 2011 es va organitzar una primera excursió per a descobrir el patrimoni que encara es conserva de la guerra civil, més concretament, les trinxeres de la línia de fortificació de la rereguarda de l'Ebre, situades a cavall entre el terme de la Palma i el de Flix. A les 8 del matí es va sortir en cotxes de la plaça de Catalunya i ens vam desplaçar fins a la partida dels Abellars, on vam veure cinc línies de fortificació, que pensem que es van construir l’abril del 1938.

Sobre nosaltres

L’Associació Cultural L’Espona va sorgir l'any 2000 amb la voluntat de fomentar l’estudi i la divulgació de la història, la cultura i les tradicions pròpies de la Palma d’Ebre, i amb la intenció d’afavorir la solidaritat, el respecte i la tolerància, així com la interrelació i la convivència entre tots aquells que conformem el teixit social del poble. Des d'aleshores, organitza diferents iniciatives i activitats culturals i ofereix una sèrie de serveis tant als seus associats (que actualment superen el centenar) com a tot aquell que hi pugui estar interessat, així com al públic en general.
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account