Té futur la petita explotació familiar agrària?

Només cal anar direcció Lleida i veure com va canviant el paisatge per la zona de Sarroca, anant cap a Alcanó, endinsar-te pel terme de Maials en direcció a Montmaneu, donar un tomb pels plans d’Almenar o d’Alcarràs, per posar uns quants exemples del que he pogut fer els darrers anys.

I parlar amb pagesos cooperativistes de tota la vida, dels del terreno, també ho he fet i recordo especialment testimonis de Sunyer, Térmens, Aitona (aquí tenim la famosa imatge d’una immensitat de fruiters d’os florits amb un camí inacabable que els parteix pel mig); tots fan un diagnòstic més o menys semblant (en transcric algunes reflexions):

“ Els fons d’inversió i empreses constructores, entre d’altres, s’estan quedant les millors finques i més grans “. “ Aquests la terra no l’escolten, no l’estimen i no l’entenen. Ells només veuen números, interessos a gran escala i inversions desmesurades. Són fons d’inversió que ens treuen el pa, els mateixos que els dels habitatges… “.“ Primer ens arruïnaran, després ens compraran la terra i acabarem treballant per a ells “. “ Que un empresari o fons d’inversió comencin a invertir milions d’euros comprant i plantant finques és destruir un ofici, deixar els pobles i les nostres cooperatives que tants esforços van costar als nostres pares sense futur…“.

Tot això comporta un encariment del preu de la terra i dels arrendaments satisfets per fer-ne ús d’immediat. Llavors al pagès d’edat mitjana que per necessitat vol ampliar la seua superfície o al jove que necessita terra per començar i fer una explotació dimensionada i competitiva li és impossible per efecte rebot d’aquest encariment.

Aquesta casuística és real per la fruita del Pla de Lleida, el cereal i farratges del Pla d’Urgell i d’altres, com les grans plantacions noves d’ametllers ( el cultiu de moda, qui ho havia de dir!).  En altres latituds com el sud d’Espanya, Portugal, Tunísia o el Marroc, grans plantacions d’olivers en llocs on el cereal i altres conreus no eren ja rendibles estan desequilibrant l’oferta i la demanda de l’or líquid, portant el sector a una crisi de preus on no es veu el final. Òbviament això ho pateix més qui té menys rendiment per superfície, els costos de producció més elevats i un nivell d’ajuts inferior.

I ara, recentment, per acabar-ho d’amanir, es veu que per la zona de l’Ebre, surten com a bolets en any plujós projectes de centrals de plaques fotovoltaiques. La seua consigna és: volem finques grans, planes i ben comunicades. Amb això hi tornem a ser, en el cercle viciós de la desaparició paulatina de l’agricultura local, l’encariment del valor del sòl i el seu arrendament. La quasi heroïcitat dels pocs joves que gosin apuntar-se al tant necessari pel territori relleu generacional. En definitiva, més incertesa dins la incertesa general.

Davant d’aquest panorama no és estrany que les poques desenes de milers de pagesos i ramaders professionals que encara avui quedem a Catalunya ens fem la pregunta de l’encapçalament i pensem en si serem els últims o bé canviarà la situació.

Antoni Galceran Massó

1 thought on “Té futur la petita explotació familiar agrària?”

  1. Josep Lluis Filella Cubells

    Crec que la resposta la dona molt bé l’Antoni Gavaldà al pròleg del llibre de la Cooperativa:
    “Ha de quedar clar a la societat, que la pagesia cooperativista ha de viure de la terra. La feina per aconseguir-ho és necessària per part de tothom: des del pagès, a l’administració, a l’estament tècnic i gestor. El futur d’una Catalunya harmònica requereix bona entesa per part de tots els actors involucrats”.
    En definitiva, la pagesia ha de fer la seva feina, però requereix de l’actuació decidida i responsable dels altres actors, especialment de l’administració: “Així, segur, hi haurà futur”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *