Presentació de Lo Sindicat de la Palma

Diu un refrany popular que Per Nadal, cada ovella al seu corral. Però no va ser així el del 2019 al nostre poble. Un cop menjat l’àpat i feta la sobretaula amb els torrons i el cava, el local de la Cooperativa es va omplir el vespre del passat 25 de desembre amb motiu de l’acte de presentació Lo Sindicat de la Palma. Cent anys de cooperativisme (1919-2019). La veritat és feia goig veure la sala plena amb motiu de la publicació del llibre sobre el centenari de la Cooperativa, l’entitat econòmica i social més important del municipi i de la qual podem dir, sense gairebé equivocar-nos, que pràcticament totes les cases en són o n’han sigut socis.

L’estructura de l’acte va constatar clarament el naixement i el desenvolupament d’aquest projecte editorial: la col·laboració entre l’Espona i la Cooperativa. Nosaltres, com a impulsors, i la Cooperativa, com a finançadors de l’obra. L’esdeveniment va començar amb la lectura per part de l’Oriol Vernet, un dels autors del llibre, va llegir la crònica sobre la inauguració del local del Sindicat, el 25 de desembre de 1919, just un segle enrere, publicada al diari El Restaurador de Tortosa pocs dies després. En acabat, vam parlar l’Eduard Vernet, president de la Cooperativa, jo mateix, com a president de l’Espona, i el Josep Lluís Filella, com a coordinador de llibre. Entremig, els autors vam llegir fragments o documents relacionats amb cadascun dels capítols del llibre, lectures estructurades en dues parts diferenciades, igual com ho està el llibre: la cronològica i la temàtica (seccions i altres aspectes).

En el seu parlament, l’Eduard Vernet va dir, entre altres coses, que la Junta rectora sabia que volia fer un llibre i que aquí va ser quan va aparéixer l’Espona. Per la meva banda, vaig subratllar que aquesta obra comportava una enorme responsabilitat perquè pràcticament tota la gent relacionada amb el poble havia estat directament o indirectament relacionada amb la Cooperativa.

Però, sens dubte, la xarrada més interessant i extensa va ser la del Josep Lluís Filella. El coordinador de l’obra va explicar la metodologia de treball i l’estructura de l’obra on s’ha parlat de tot el que ha tingut relació amb l’entitat durant aquest segle, a partir de la informació de què es disposa: documentació d’arxiu, premsa, bibliografia i entrevistes orals. Una obra contextualitzada en els diferents moments històrics que es vivien a Catalunya i Espanya, amb tot el rigor, però amb una voluntat didàctica perquè la seva lectura sigui assequible a tot tipus de lector.

Al final de l’acte, es va oferir una copa de cava i els set autors, Josep Lluís Filella, Joan Pardell, Antoni Galceran, Sisco Filella, Oriol Vernet, Ricard Boqué i jo mateix, vam signar alguns dels exemplars del llibre.

Per acabar voldria destacar dues coses: en primer lloc que, sens dubte, aquesta és l’obra més ambiciosa i potent sobre la història de la Palma; en segon lloc, que és un molt bon punt de partida per seguir investigant el nostre passat, en especial períodes complicats, i sovint silenciats o tergiversats, com ara la Restauració, la Segona República o el Franquisme.

Ricard Sas Filella

1 thought on “Presentació de Lo Sindicat de la Palma”

  1. Encara em tremolen les mans. He tornat a tenir la sensació que vaig notar quan vaig llegir els primers fulls de la primera novel•la de la Marta de cal Primo. Ens van escriure la nostra infantesa i la nostra adolescència.
    Ara ho he tornat a viure, ens heu fet un altre regal. La història dels primers 100 anys de la nostra cooperativa.
    Només agrair-vos, donar-vos les gràcies publicament per aquest treball inmens i intens.
    Ja li vaig dir en persona al coordinador,entre molts elogis que us poden fer, no sé si sou conscients que la vostra obra i noms perduraran al llarg del temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *