ROMERO, Agustí (2023).

"L'oli a la cuina".

XXII Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 21 de juliol de 2023.

 

BLAY, Miquel (2023).

"El poder de Tarraco".

XXII Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 28 de juliol de 2023.

 

Pere del Magí, Ramon de la Massiana, Joaquim del Ros,

Tonet, Josep Mª del Massiana, Cassimiro del Ros,

Joan del Quelet, Marcel del Lliberato (2023).

"La música de la nostra vida".

XXII Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 9 d'agost de 2023.

ROIG, Roger (2022).

"Riquesa lingüística al territori DOP Siurana".

XXI Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 22 de juliol de 2022.

 

MARTÍ, Ruth (2022).

"Rutejant per la Palma dEbre".

XXI Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 29 de juliol de 2022.

 

BLAY, Pep (2022).

"La música de la nostra vida".

XXI Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 5 d'agost de 2022.

SAS, Ricard (2021).

"Segona República. 90 anys (1931-2021)".

XX Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 23 de juliol de 2021.

 

ARASA, Álvaro (2021).

"Aigües, una aproximació a les Terres de l'Ebre".

XX Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 30 de juliol de 2021.

 

VERNET, Oriol (2021).

"El lloc i terme de La Palma a través del Capbreu de 1403".

XX Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 6 d'agost de 2021.

ARESTÉ, Jaume (2019).

"El monument a la batalla de l'Ebre (1966)".

XIX Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 26 de juliol de 2019.

 

LLAMAS, Emili (2019).

"Els parlars del Priorat".

XIX Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 2 d'agost de 2019.

 

SELVA, Antoni (2019).

"Aportació de l'astronomia aficionada a l'astronomia professional".

XIX Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 9 d'agost de 2019.

ORENSANZ, Toni (2018).

"El crim de Cabacés: els romanços contra la premsa a final del segle XIX".

XVIII Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 27 de juliol de 2018.

 

CARRANZA,  Andreu (2018).

"Presentació del llibre Ciutat de llops"

XVIII Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 3 d'agost de 2018.

 

BOQUÉ, Ricard (2018).

"Sherlock Holmes sabia química"

XVIII Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L'Espona, 10 d'agost de 2018.

 

ARI Docs Viewer: 'https://associaciolespona.cat/docs/Reble0.pdf' file doesn't exist. Check that the correct path to the file is specified. The path is a case sensitive.
                 
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   

 

El tercer títol de la col·lecció va aparèixer l'any 2013 i, com altres títols que ha editat l'associació, ho va fer recollint els materials que es van generar amb la celebració, l'any 2011, de la festa "Deu plats i un tupí". Així, el llibre presenta les receptes tradicionals de la cuina de la Palma d'Ebre que es van recollir aquell dia, acompanyades de les vivències de les persones que les van cuinar. El llibre està prorrogat per Toni Massanés, de la Fundació Alícia, i al final inclou un article sobre la cuina de les festes, de Francesc Filella, i un altre sobre l'oli d'oliva a la Palma d'Ebre, de Sergi Cuadrado.

 

El número dos de la col·lecció “Fent Espona”, editat l'any 2006 amb el títol de La Palma d’Ebre: imatges per al record, presenta un recull comentat de fotografies des de principis del segle xx fins als anys seixanta. Com s’indica a la mateixa contraportada, és un llibre de fotografies que parlen soles. Un relat de costums i de vivències que passaven a la Palma i que configuraven el caràcter comú dels seus habitants; uns records que ara, des de la llunyania, evoquen més la tendresa i la melangia que no pas la duresa de la situació.

 

Editat l’abril de 2001, recull la Tesi de Llicenciatura presentada per Olga Cubells a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili un any abans i que va obtindre la qualificació d’Excelent per unanimitat. L’objectiu de l’estudi és fer una descripció al màxim de detallada i exhaustiva possible del parlar de la Palma d’Ebre, de manera que el treball es converteix en un estudi de microdialectologia, que pren com a base el registre col·loquial de la varietat geografia del català de la Palma. El pròleg del llibre correspon al professor Pere Navarro, director del treball.

JORDAN, Jordi (2013).

“El patrimoni de Tortosa, testimoni històric de les terres de l'Ebre”.

XIII Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L’Espona, 26 de juliol de 2013.

 

SALADIÉ, Oscar (2013).

“Fem més sostenible el nostre desenvolupament: la gestió dels residus domèstics”.

XIII Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L’Espona, 2 d'agost de 2013.

 

CASTELLÓ, Teresa (2013).

“Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos del Priorat, Terra Alta i Ribera d'Ebre”.

XIII Cicle de xarrades a la fresca.

Associació Cultural L’Espona, 9 d'agost de 2013.

 

 

Aquesta excursió, realitzada el 10 d'agost de 2017, va suposar finalitzar amb la trilogia de descobriment del medi més proper, desprès dels itineraris realitzats pel nucli urbà i per l'entorn del barranc, a través d'un tomb pel paisatge que ens és més habitual: el terreny de secà. L'excursió va transcórrer per pel terme de les Aubagues i Montblanquets, amb inici i final al Coll del Poncet, en un recorregut aproximadament de 5 km.

 

Repetint l'experiència de l'any anterior, el 6 d'agost de 2016 un grup quantiós de sòcies i socis vam pujar a l'autocar que L'Espona havia contractat per a visitar alguns dels escenaris més emblemàtics de la batalla de l'Ebre, de la mà del personal del COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre). Concretament, la sortida va servir per a conèixer dos espais: el poble vell de Corbera i l'espai dels Quatre Camins, a Vilalba dels Arcs.

 

El 12 d'agost de 2015 es va aquesta sortida a Flix per visitar dos espais d'interès d'aquest poble veí, el refugi antiaeri de la Guerra Civil i el castell de l'època de les guerres carlines, de la mà dels membres de l'Associació Cultural La Cana. La sortida es va complementar amb una de les xarrades a la fresca que s'havia realitzat prèviament, el 31 de juliol, a càrrec de Jaume Masip, membre de La Cana.

 

El 9 d'agost de 2014 es va dur a terme un itinerari per un dels bioespais més singulars del nostre entorn: l'espai del barranc. El barranc, on es troba l’origen del nostre assentament, durant molt de temps ha tingut una importància vital, però des de fa unes dècades ha quedat en un abandonament quasi absolut. L'itinerari va estar composat per set parades que, al llarg d'un recorregut de 3,4 Km, ens va portar per alguns dels indrets més característics d'aquest entorn.

 

El 10 d’agost de 2013 es va dur a terme aquesta passejada comentada pels carrers de la Palma, i que va permetre anar veient com ha anat canviant el nucli urbà, fins a situar-se en la manera en què avui el coneixem. L'itinerari, que va començar a les 8 del matí, al Calvari, es va desenvolupar al llarg de dotze parades, que van permetre resseguir l’evolució urbana, política, social i econòmica de la Palma. L'itinerari també va incloure una visita a la Cooperativa, que va permetre conèixer l'evolució de les instal·lacions.

 

L'11 d'agost de 2012 es va complementar l'aproximació realitzada un any abans a través de la visita a les coves que van servir de refugi a la població civil durant la comtessa de 1936 - 1939. Com s'havia fet l'any anterior, l'hora d'inici va ser a les 8 h. del matí i els assistents es van organitzar en cotxes particulars. La sortida va servir per a visitar dues coves de la partida de les obagues, la cova del Porrerano i la cova del Poquet i per a rememorar la dura experiència viscuda per les persones que s'hi van haver de refugiar.

 

El 30 de juliol de 2011 es va organitzar una primera excursió per a descobrir el patrimoni que encara es conserva de la guerra civil, més concretament, les trinxeres de la línia de fortificació de la rereguarda de l'Ebre, situades a cavall entre el terme de la Palma i el de Flix. A les 8 del matí es va sortir en cotxes de la plaça de Catalunya i ens vam desplaçar fins a la partida dels Abellars, on vam veure cinc línies de fortificació, que pensem que es van construir l’abril del 1938.

 

Finalment, l'any 2015, la festa de recuperació d'activitats en desús va consistir en plantar una barraca com les que es feien abans per a caçar moixons. Amb aquest objectiu, a les 8 h. del matí la gent es va reunir al Pi'l Pino per a començar la plantada en una punta propera. Així es van fer tots els elements que comprenien aquesta construcció temporal, feta amb elements vegetals: el barracó, les parets de briselles, els secalls i els polligons.

Pàgina 1 de 3

Sobre nosaltres

L’Associació Cultural L’Espona va sorgir l'any 2000 amb la voluntat de fomentar l’estudi i la divulgació de la història, la cultura i les tradicions pròpies de la Palma d’Ebre, i amb la intenció d’afavorir la solidaritat, el respecte i la tolerància, així com la interrelació i la convivència entre tots aquells que conformem el teixit social del poble. Des d'aleshores, organitza diferents iniciatives i activitats culturals i ofereix una sèrie de serveis tant als seus associats (que actualment superen el centenar) com a tot aquell que hi pugui estar interessat, així com al públic en general.
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account